Binecuvantare celor ce vin! Bless those who are coming!

Cărţile pot fi găsite în Bucureşti la librăriile Eminescu, Sophia, Humanitas şi sunt difuzate în România de reţelele Supergraph, Librăriile Humanitas, Alfa şi Omega şi altele.
Din martie 2015 Arca Învierii își continuă activitatea în cadrul Editurii OPT.



Pliant editorial

Pliant editorial

duminică, 10 februarie 2013

A apărut la "Arca Învierii" "Canonul lui Tarkovski"

Cartea profesorului Dmitri Salînski "Canonul lui Tarkovski" a fost lansată în cadrul Zilelor aniversare "Tarkovski în 2012" de la Bucureşti, în prezenţa autorului şi a traducătoarei. 

Volumul, tradus şi prefaţat de Elena Dulgheru, reprezintă o parte a cursului original de Hermeneutică cinematografică al profesorului Salînski, ţinut la mai multe universităţi prestigioase din Rusia şi publicat în 2009 la Editura "Kvadriga" din Moscova. 


Canonul lui Tarkovski” (care, aşa cum ne va arăta în final autorul, nu se referă doar la Tarkovski) dezvăluie planul constructiv ascuns al capodoperei în sine, ca substantiv paradigmatic al limbajului teandric al artei, plan izomorf cu cel al catedralei creştine şi modelat de secţiunea de aur. (Elena Dulgheru).

Din cuprins:
"Asocierile temenologice pun în legătură specificul construcţiei filmelor lui Tarkovski cu planul arhitectonic al catedralei creştine, atât datorită accentului din punctele centrale ale filmului, respectiv ale catedralei, conjugate cu un anumit tip de privire asupra lumii, cât şi datorită faptului că, de regulă, în secvenţele iniţiale ale peliculei este concentrat principiul pământesc, iar în cele finale, cel spiritual. Mişcarea de la unul la celălalt este analoagă mişcării din biserică dinspre partea de vest (pridvor în biserica ortodoxă, nartex la catolici), unde sunt amplasate frescele Judecăţii de Apoi, către est, spre altar. În afară de aceasta, anumite elemente din compoziţia filmelor tarkovskiene pot fi privite ca analoage axelor planului catedralei creştine: navei centrale şi transeptului care o intersectează" (Prof. Dmitri Salînski).

Dosar de presă

  • http://ortodox.md/articole/canonul-lui-tarkovski-la-editura-arca-invierii/ (Moldova Ortodoxă, 11 februarie 2013)
  • http://cititordeproza.ning.com/group/andreirubliov/forum/topics/file-din-canonul-lui-tarkovski 

Două volume dedicate operei regizorului Andrei Tarkovski

Recent au apărut două volume dedicate operei cinematografice semnate de marele cineast Andrei Tarkovski. Primul volum are drept titlu Ambiguitate teatrală și finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski și este semnat de Marina Roman, al doilea, Canonul lui Tarkovski, este semnat de Dmitri Salânski, unul dintre cei mai reputați analiști ai filmelor regizorului rus. Primul volum a apărut la editura Bibliotheca, Târgoviște, al doilea la editura Arca Învierii, condusă de colega noastră Elena Dulgheru, în seria Tarkovski.
Citiți mai mult pe blogul criticului de film Călin Stănculescu
Postat pe .










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu